Hvad er en efterskole?

Tyrkisk

Urdu

Hvad er en efterskole?
En efterskole er en kostskole for dig, som skal begynde i 8., 9. eller 10. klasse. Du skal være mellem 14 og 18 år, hvis du vil gå på efterskole. Efterskoler skiller sig ud i forhold til almindelige folkeskoler på flere områder. For eksempel sover, spiser og bor du sammen med dine skolekammerater og lærere. At spise morgenmad, frokost og aftensmad sammen med alle sine venner og undervisere kan føles som at sidde og spise med sin familie. Dog kan du komme hjem i de fleste weekender og ferier.

Alle efterskoler er ikke ens, – de er ligeså forskellige som de unge, der vælger at gå på en efterskole. Efterskolerne er fx forskellige i deres værdigrundlag og fagtilbud.

Det øger chancen for, at du kan finde en efterskole, som passer lige præcis til dig.
Med et efterskoleophold får du samme adgang til en ungdomsuddannelse, som du får i folkeskolen, da efterskolerne følger de samme faglige mål som folkeskolen. Alle efterskoler har de obligatoriske fag som fx dansk og matematik. Fordelen ved en efterskole er, at du samtidig har en bred vifte af valgfag som fx musik, teater, idræt, psykologi, filosofi og meget mere. Du kan frit vælge, hvilken efterskole du vil gå på. Du behøver fx ikke at gå på en efterskole i den kommune, du bor i. Hvis du bor på Sjælland, kan du sagtens vælge en efterskole i Jylland. Det er helt op til dig.

På en efterskole er der klare regler og rammer i forhold til daglige pligter som oprydning på værelset eller gensidig respekt for hinanden, så både du og dine forældre kan være trygge ved et efterskoleophold.

Et efterskoleophold kan tilbyde dig en hel ny verden, hvor sammenhold og fællesskab er kernen. Dette kan hjælpe mange unge med at komme ud af eksempelvis ensomhed, dårlige vaner og give dem en succesoplevelse socialt såvel som fagligt.

Det, at nogle af dine lærere også bor på skolen, betyder, at de kommer rundt og siger godnat om aftenen, og at du døgnet rundt kan få støtte og hjælp fra dem.
Mange efterskoler har lektielæsning om aftenen. Her skal du ikke være bange for at sidde alene med lektierne, da det er meget nemmere at spørge dine lærere og skolekammerater om hjælp, samt have et fællesskab, hvor du har det godt og trives, mens du går i skole og laver lektier.

Der bliver også stillet krav til, at du som ung tager ansvar for dig selv og fællesskabet på en efterskole. Det betyder, at du for eksempel skal bidrage til fællesoprydning og samtidig sørge for, at dit eget værelse er pænt og rent, eller at du viser hensyn til dine værelseskammerater og behandler dem ordentligt.

Hvornår kan man komme på efterskole?

Du kan komme på efterskole, hvis du er mellem 14 og 18 år, har færdiggjort 7. klasse og skal starte i 8., 9. eller 10. klasse. Du har også mulighed for at være elev på en efterskole flere år i træk.
I særlige tilfælde kan man godt komme på efterskole, selvom man er fyldt 18 år. I den forbindelse skal du have en anbefaling af din skolevejleder i din hjemkommune. Det kan du læse mere om i Efterskoleloven § 13, stk. 1, pkt. 3. Du skal leve op til ovenstående betingelser ved efterskoleopholdets begyndelse. Læs mere om efterskoler fra A-Å her: efterskole.dk/da/Om-efterskolen

Efterskoleforeningens sekretariat bestræber sig på at finde det bedste efterskoletilbud til dig i samarbejde med dine forældre og vejleder. Ring og/eller skriv til os. Vi har som regel svar på dine spørgsmål. Vi kan træffes på tlf.: 33 12 86 80 eller e-mail: info@efterskoleforeningen.dk

Abdi's historie

Abdi's personlige historie om hvorfor han valgte at gå på efterskole