Særligt til forældrene

Somali

Tyrkisk

Urdu

Er du som forælder bekymret for at sende dit barn på efterskole?
Din bekymring er helt naturlig! Som forældre kan man have mange knuder i maven, når man skal beslutte sig for at give slip på sit barn i en længere periode. Du kan som forælder være bekymret for, om dit barn får mad til tiden, om dit barn kan trives socialt og få hjælp og omsorg, når det har brug for det, og hvordan et efterskoleophold kan gavne dit barn.
Efterskoleophold er en mulighed, der kan hjælpe dit barn med at udvikle sig socialt, fagligt og tilegne sig egenskaber, som kan være nyttige i resten af livet.

Gør efterskoleopholdet mere trygt for dig selv og dit barn
Den bedste kur mod dine bekymringer er grundig informationssøgning, når du sammen med dit barn og UU-vejlederen skal finde en efterskole, der matcher dit barn samt god kommunikation med den efterskole, som dit barn skal gå på. En grundig informationssøgning i forbindelse med valg af efterskole og efterfølgende en god kommunikation med efterskolen vil give dig mere ro i sindet og gøre opholdet for dit barn mere trygt. I den forbindelse er det eksempelvis vigtigt, at du giver udtryk for dine bekymringer og udleverer vigtige oplysninger om dit barn til skolen allerede ved første møde. Det kan være oplysninger om sygdom, og hvis dit barn har særlige vaner eller psykiske udfordringer. Det kan også være information omkring dit barns livstil, hvis dit barn fx er praktiserende muslim og har behov for et sted at bede eller anderledes madplan i forbindelse med ramadan eller særlige behov i forhold til allergi og meget mere.

Under selve efterskoleopholdet er det en god idé at vedligeholde kontakten til den relevante kontaktperson på den efterskole, dit barn skal gå på. Jo mere du som forælder involverer dig, des større mulighed har du for at påvirke og forme dit barns ophold efter jeres ønsker. Kontaktpersonen er den lærer på efterskolen, som har et særligt ansvar for dit barns trivsel og udvikling under efterskoleopholdet. Typisk vil 3-4 elever have den samme kontaktperson, og ofte bor disse elever på samme gang/værelse. Kontaktpersonen er til rådighed døgnet rundt og vil være behjælpelig med rådgivning, hvis dit barn møder udfordringer. Du kan som forælder trygt stole på kontaktpersonen, som vil have flere års erfaring i at tage imod nye elever hvert år og hjælpe dem til et godt efterskoleophold.

Her kan du få nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn under et efterskoleophold: http://www.dr.dk/nyheder/indland/ti-gode-raad-saadan-giver-du-slip-paa-dit-efterskolebarn

Som nævnt kan du besøge den efterskole, som dit barn ønsker at gå på. Her får du mulighed for at møde personalet, dele dine tanker med dem og stille de spørgsmål, du måtte have omkring dit barns ophold på skolen. Du kan også besøge mange forskellige efterskoler og vælge den efterskole, som du og dit barn oplever som det bedste match. Du kan læse meget mere om de enkelte efterskoler på deres egen hjemmeside. Find alle vores efterskoler og deres hjemmesider her.

Regler på efterskolerne
Alle efterskoler har regler og rammer. Eksempelvis er alkohol og stoffer strengt forbudt på alle efterskoler, og alle efterskoler har været røgfri siden august 2012. Desuden har alle efterskoler regler og værdier, som skal overholdes af alle ansatte og unge. Hvis man ikke følger den pågældende skoles regler, kan man blive bortvist. Du kan læse meget mere om regler og forbud på efterskolerne, hvis du klikker dig ind på den enkelte efterskoles hjemmeside.

Information om efterskoler på 8 forskellige sprog:
Du kan bestille brochuren ”Etniske minoriteter på efterskole”, som oplyser om efterskoler på dansk, engelsk, tyrkisk, arabisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, somali, urdu og farsi.

Henvend dig til efterskoleforeningen: info@efterskoleforeningen.dk tlf.: 3312 8680

Abdi's historie

Abdi's personlige historie om hvorfor han valgte at gå på efterskole

Aysegül's historie