Efterskolens betydning for den enkelte og samfundet

Vi har spurgt en række politikere, eksperter og erhvervsfolk om efterskolens betydning for den enkelte og samfundet.

Lola Jensen er kendt som familievejlederen fra bl.a. TV2 Go' Morgen Danmark, DR radio og meget andet. I denne video fortæller hun om sine erfaringer med, hvordan efterskolen kan styrke unge menneskers faglige og personlige udvikling.

Marianne Jelved har givet et efterskoleophold som gave til alle sine børnebørn. Hør den tidligere økonomi-, kultur- og kirkeminister fortælle om, hvordan man på efterskolen lærer noget om ansvar og fællesskaber, samtidig med at man blive modnet til sin videre uddannelse: "Man bliver næsten voksen af at være der".

Ungdomsforsker Noemi Katznelson er centerleder ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet.
I denne video fortæller hun om, hvordan efterskolernes særlige blanding af faglighed og fællesskab skaber robusthed og øger chancen for at gennemførsel af ungdomsuddannelse. "For rigtigt mange bliver det at komme på efterskole noget der peger i retning af en enorm udvikling".

Tidligere undervisningsminister Christine Antorini (S): "Har man været på 10. klasse på efterskole, så gennemfører man sin ungdomsuddannelse oftere uden frafald."

Kirsten-Anne Hoffmann er pædagogisk leder på HF Centret Efterslægten og er idekvinden bag skolens klasser kun for efterskoleelever: Her fortæller hun om, hvordan efterskoleelever adskiller sig fra andre elever.

Uddannelsesordfører Anni Matthiesen (V): Efterskolernes klæder de unge på til livet.

Keld Rosenbæk Demant, Group CEO hos Bunker Holding, fortæller om efterskolens værdi for erhvervslivet og samfundet.

Birgitte Jaeger fra Siemens Wind Power fortæller om sine erfaringer med, hvordan efterskolerne bidrager til at udvikle erhverslivets fremtidige medarbejdere.
Professor Jørgen Ørstrøm Møller har lavet en "Ted talk" – et knap 18 minutter langt video-foredrag - om efterskoler og Danmarks unikke potentiale for uddannelseseksport. Videoen er optaget i Singapore, hvor Ørstrøm Møller bor.

Jørgen Østrøm Møller er tidligere departementschef i Udenrigsministeriet, Danmarks ambassadør i Singapore og Brunei 1997-2005 samt Australien og New Zealand 2002-2005. Siden udtræden af udenrigstjenesten i 2005 seniorforsker ved Institut for Sydøstasiatiske Studier i Singapore, adjungeret professor ved Copenhagen Business School og ved Singapore Management University, æresalumnus Københavns Universitet. Forfatter til en lang række bøger om økonomiske forhold, herunder ’HOW ASIA CAN SHAPE THE WORLD (2011) hvor uddannelse & undervisning i et globalt perspektiv indgår.