En Håndsrækning
Ansøgning
Der er åbent for ansøgninger til skoleåret 2019/20 i perioden den 13. marts til den 27. marts 2019. Kun i denne periode vil det være muligt at få adgang til og indsende det elektroniske ansøgningsskema. Link til ansøgningsskemaet vil blive lagt her på siden.
Følgende skal medsendes ansøgningen:
- Årsopgørelse for 2017 (husstanden)
- Dokumentation for social eller læringsmæssig udsathed
Se tidligere års ansøgningsskema her. Skemaet er ikke længere gyldigt og må kun anvendes til forberedelse og vejledning.
En Håndsrækning
”En Håndsrækning” er et femårigt partnerskab mellem Egmont Fonden og Efterskoleforeningen. Egmont Fonden har i perioden afsat i alt fem millioner kroner til stipendier til udsatte unges ophold på efterskoler. Familier med indkomster under 240.000 kroner årligt kan søge om 20.000 kroner i tilskud til egenbetalingen. Efterskoleforeningen står for at administrere ordningen.
Hvem kan søge?
Familier med indkomster under 240.000 kr. årligt kan søge om En Håndsrækning. For skoleåret 2019-20 er det indkomsten for 2017, vi kigger på. Det er desuden et krav, at den unge kan dokumentere særlige udfordringer enten socialt eller læringsfagligt. Dokumentation kan fx være udtalelse fra familievejleder, lærer eller lignende, som skal vedlægges ansøgningen.
Familien skal også have søgt kommunen om økonomisk støtte til opholdet. Det gør I ved at kontakte en sagsbehandler i kommunens børn- og ungeforvaltning. Det er dog ikke en forudsætning for at søge, at kommunen bidrager til opholdet. I må altså gerne søge om en Håndsrækning, selv om kommunen siger nej.
Det er ikke en forudsætning for at søge, at man er optaget på en efterskole.
Hvad kan pengene bruges til?
Stipendiet udbetales til efterskolen i to årlige rater og kan alene anvendes til at nedsætte egenbetalingen for opholdet. Stipendiet kan ikke bruges til køb af udstyr eller lommepenge.
Mere om En Håndsrækning
I fattige familier er efterskoleophold sjældent en mulighed. Men partnerskabet om ”En Håndsrækning” mellem Egmont Fonden og Efterskoleforeningen gør det lettere for familier med lav indkomst at få deres børn på efterskole. Egmont Fonden har nemlig afsat fem millioner kroner til stipendier, der vil blive fordelt i perioden 2017-2021. Familier med meget lav indkomst kan ansøge om 20.000 kroner, der skal gå til at dække en del af egenbetalingen ved et år på efterskole.
Partnerskabet med Egmont Fonden er godt i tråd med Efterskoleforeningens ønske om, at efterskoler skal være for alle. Flere undersøgelser, senest fra analysebureauet Moos-Bjerre, viser nemlig at efterskoleelever har større sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse end unge, der ikke har været på efterskole.
”Derfor er det vigtigt for os, at alle unge uanset baggrund får mulighed for at prøve kræfter med efterskolelivet. Det er ingen hemmelighed, at unge fra lavindkomstfamilier ofte også har andre udfordringer. Med det nye partnerskab kan vi forhåbentligt hjælpe endnu flere unge til mønsterbrud”, siger Bjarne Lundager Jensen, direktør i Efterskoleforeningen.
Direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration, Henriette Christiansen, siger om partnerskabet:
"Et efterskoleophold giver unge mulighed for at skifte miljø på et kritisk tidspunkt i deres liv. For mange bliver efterskolen en ny start, hvor de kan vende negative skoleoplevelser til noget bedre, genfinde deres motivation for at lære, styrke deres sociale relationer eller få sociale problemer i hjemmet på afstand. Det kan være med til at give dem det faglige, personlige og sociale boost, som kan gøre dem i stand til at komme godt videre i livet. Derfor ser vi store perspektiver i partnerskabet med Efterskoleforeningen, som giver mulighed for, at unge fra lavindkomstfamilier og særligt nuværende og tidligere anbragte samt unge med sociale- og læringsmæssige vanskeligheder, kan komme på efterskole.
Stipendier fra Beildorffs Legat fra 2018 til 2020
Efterskoleforeningen har i 2018 også indgået samarbejde med Elisabeth og Aage Beildorffs legat, som er en almennyttig fond, der har til formål at støtte vanskeligt stillede unge i deres videre uddannelse. Over de næste 3 skoleår fra 2018/19 frem til 2020/21 stiller fonden i alt 1,1 mio.kr. til rådighed til stipendier á 20.000 kr. pr. skoleår til at nedsætte egenbetalingen for efterskoleophold. Stipendiet udbetales og administreres på samme vilkår som stipendier under En Håndsrækning. Man er automatisk med i ansøgningen om stipendie under Beildorffs legat, når man indgiver ansøgning om En Håndsrækning under Egmont Fonden. Man skal altså ikke søge to gange. Modtagere, som bevilges stipendium fra Beildorffs Legat, oplyses om dette ved bevillingen. Nuværende elever på Det Kgl. Vajsenhus skole og Havregården har fortrinsret til Beildorffs Legat. Efterskoleforeningen udvælger de resterende modtagere efter de samme kriterier, som gælder for En Håndsrækning.